Ciasta bez pieczenia, to niewątpliwie prawdziwy hit ostatnich lat. Nie ma co się dziwić- z jednej strony coraz większa liczba osób jest zapracowana, i nie ma czasu na czasami kilkugodzinne pieczenie ciast, z drugiej zaś strony nie każdy z nas posiada odpowiedni do tego piekarnik. Przyjrzyjmy się więc wspólnie, jak mniej więcej przygotowywane jest ciasto, którego się nie piecze, oraz z czym tak naprawdę się to wiąże.
Jak tworzy się ciasto bez pieczenia?
Ciasta tego typu w dużej mierze oparte są o różnego rodzaju masy, które pod wpływem czasu oraz temperatury ulegają zastygnięciu. Doskonałym przykładem mogą tutaj być różnego rodzaju serniki przygotowywane na zimno. Ciasta tego typu to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Wielu z was zapewne w tym momencie zastanawia się dlaczego- otóż powodów jest co najmniej kilka, a mianowicie:
-ciasta tego typu bardzo często są lżejsze, oraz mówiąc wprost- chłodniejsze, a więc doskonale nadają się one na letni deser- zwłaszcza, jeżeli dodamy do nich owoce
-bardzo często są one mniej kaloryczne, oraz bogatsze w mikro i makro elementy- jak chociażby sernik na zimno, który ma w sobie duże ilości białek
-wybierając ciasta na zimno możemy nieco zaoszczędzić na energii elektrycznej lub gazie, gdyż p prostu ich nie zużywamy- dzięki temu jesteśmy również bardziej ekologiczni
-ciasto bez pieczenia bardzo często wymaga dużo mniej pracy, niż tradycyjne ciasto- dlatego też jest ono często preferowane przez osoby, które mówiąc wprost nie mają czasu przesiadywać w kuchni
A co ze spodami ciast robionych bez pieczenia?
Wiele z was zapewne zadaje sobie teraz pytanie co ze spodem ciasta- otóż w przypadku ciast bez pieczenia wykorzystuje się gotowe spody, takie jak chociażby herbatniki, wafle do andruta, czy też gotowy biszkopt.
Jakie są wady ciast bez pieczenia?
Niestety nasze słodkie wyroby bez pieczenia nie są też pozbawione wad. Jedną z ich podstawowych wad jest, jest temperatura ich przechowywania- większość z nich oparta jest o różnego rodzaju masy, przez co nie mogą być one trzymane zbyt długo poza lodówką, gdyż po pierwsze mogą się one po prostu rozpłynąć, po drugie może ono ulec zepsuciu- co z kolei może skutkować między innymi zatruciami żołądkowymi. Kolejną wadą spotykaną w ciastach bez pieczenia, są składniki chemiczne- niestety bardzo często okazuje się, że składniki których używamy, są po prostu naszpikowane chemią. Dlatego też, jeżeli chcemy tego uniknąć, warto dokładnie przeglądać skład chemiczny poszczególnych składników naszego ciasta bez pieczenia.
Podsumowanie
Ciasto bez pieczenia (https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/wypieki/ciasta-bez-pieczenia/) może okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, jeżeli zależy nam na lekkich, oraz jednocześnie przepysznych wyrobach, które w szybki i łatwy sposób możemy przygotować samemu. Pamiętajmy jednak o jego prawidłowym przechowywaniu, oraz wcześniejszym dokładnym sprawdzeniu składu użytych przez nas składników. Jeżeli będziemy tego przestrzegać, to uzyskamy wyrób nie ustępujący w żaden sposób tym, które możemy kupić w cukierni, a często nawet lepszy.